Dansante Fysiotherapie

DANSANTE FYSIOTHERAPIE

Beperkt of geremd zijn in je bewegen door pijn, stress, psychisch onwelbevinden, blessures of ziektes kennen we allemaal wel. Er kan in zo’n periode bewegingsarmoede ontstaan, die overgaat of blijft. Bij blijvende bewegingsarmoede verkleinen of verdwijnen bewegingsmogelijkheden; gewrichten en spieren verstijven, coördinatie wordt minder, krachtverlies treedt op en er kan sprake zijn van bewegingsangst. Meestal is dit onwenselijk; er is winst te halen door juist weer meer te gaan bewegen; fietsen, functioneel (huishouden bv, of tuinieren), sporten, of naar de fysiotherapeut..

Een nieuwe aanpak binnen de fysiotherapie is de dansante fysiotherapie. Deze combineert basisoefeningen uit de vroege ontwikkelingsfase in het eerste levensjaar met dans en ruimtelijk besef. Essenties zijn: muziek en bewustwording van verbindingen in het lichaam/connecties. Nieuwe (oude) bewegingen komen weer tevoorschijn en bewegen gaat gepaard met meer gemak, expressie en plezier.

Praktische sessie: Er wordt begonnen met enkele voorbereidende oefeningen op de grond. Dan in de rechtopstaande positie is er aandacht voor ruimtelijk besef en hoe je beweegt. Per keer wordt er een keuze gemaakt uit oefeningen en muziek, passend bij de hulpvraag. Ook kan er thuis gebruik gemaakt worden van de website dansante fysiotherapie waar alle oefeningen en dansante bewegingen in korte filmpjes te zien zijn. Een individuele sessie duurt een half uur en telt als een fysiotherapeutische zitting.

– In beweging komen door stil te staan bij jezelf –