Na afronding van de opleiding aan ‘de academie voor integrale menswetenschappen’ bied ik sinds enige tijd ook psychosociale begeleiding. Deze begeleiding is er op gericht om meer aansluiting met jezelf en je gevoelsleven te vinden.
Net als de andere therapeutische vormen binnen onze praktijk gaat het er vooral om dat het (zelf) bewustzijn vergroot wordt. Ook gaat deze werkvorm er van uit dat het lichamelijke en het geestelijke/gevoelsmatige onlosmakelijk verbonden zijn.
In wezen geeft deze begeleiding nog meer handen en voeten aan dieperliggende, soms onbewuste, drijfveren.
Waar de psychosomatiek meer gericht is op de expressie en het bewegen, richt de psychosociale hulpverlening zich meer op de impressie en de innerlijke beweegredenen.
Bij beide vormen is binnen deze praktijk het lichamelijke veelal een aangrijpingspunt. Dit wordt qua werkwijze ondersteund door coaching en (diepte)counseling en tevens (beeldende) vormen die het onbewuste weer meer in beweging kunnen brengen, zoals (creatieve) teken- en schrijfopdrachten en visualisaties.
Waarom kiezen voor deze vorm? Psychosociale begeleiding zou naast psychosomatische fysiotherapie kunnen staan. Hier zou je voor kunnen kiezen als je bijvoorbeeld wat extra tijd en ruimte zou willen besteden aan o.a. coachende gesprekken. Bijvoorbeeld als je in een levensfase zit waarin je met verlies, of levensvragen te maken hebt.
Dit kan in de ruimte van De Praktijk, maar zou binnenkort ook op een andere locatie, buiten, al wandelend, plaats kunnen vinden. Deze begeleiding valt niet onder fysiotherapie, dus hoeft niet perse met het fysieke samen te vallen, al is ook deze insteek holistisch, of beter gezegd, integraal van aard, waar ook het lichamelijke beleven onderdeel van is.